засаждане на фиданки - 10 – 12.04.2009.

Драги Приятели,


Тази година за пореден път ще отбележим седмицата на гората. Традиционно седмицата започва, когато навлезем в първата цяла седмица от м. Април. Именно за това тази година отбелязваме събитието от 06 до 12 април.
В тази връзка ви призоваваме да се включите в една от най-благородните каузи на нашето съвремие - засаждането на дръвчета.
От проект „Място за Бъдеще“ ще организираме и участваме в няколко акции за засаждането на фиданки през предстоящите почивни дни 10 – 12.04.2009.
В организирането на събитията активно ще участват и нашите приятели и партньори от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, WWF,Коалиция ЗаДа Остане Природа ,а също и нашите радетели от туристическа агенция „ПИНГВИН ТРАВЕЛ“.



Програмата по дни и часове:
ден 1
(петък 10.04.09)

11.00 – 12.00 ч.
Моделно засаждане на дръвчета в Софийския университет. Поради липса на достатъчно зелени площи в двора на ректората, засаждането ще се проведе в градинката зад националната библиотека св. св. Кирил и Методий.

Мероприятието е предназначено за студенти, като ще бъде изнесена разяснителна лекция на открито за принципите и нуждите при засаждането на дръвчета. Студентите ще получат и кратко ръководство за техниките на засаждане на дръвчета.
Водещ на лекцията на открито: Георги Стефанов



14.00 – 15.00 ч.
Моделно засаждане на дръвчета в Нов Български Университет в двора на първи корпус в между аулата и ресторант „артес либералес“.

Мероприятието е предназначено за студенти, като ще бъде изнесена разяснителна лекция на открито за принципите и нуждите при засаждането на дръвчета. Студентите ще получат и кратко ръководство за техниките на засаждане на дръвчета.
Водещ на лекцията на открито: Георги Стефанов



ден 2
(събота 11.04.2009)

Начало 10.00 – 15.00 ч.
Залесяване на Витоша в местността „Игликини поляни“

Заедно с колегите от световния фонд за дива природа (WWF) ще извършим залесяване на коледните елхи в саксия от благотворителния еко базар организиран в бизнес парк – Младост през м. Декември 2008.
Пак на също място ще имаме щастието да засадим смърчовете и елите раздадени на гостите и партньорите на промоциалното събитие от проект „Място за Бъдеще“ през есента на 2008 г.
Залесяването ще стартира в 10.00ч и ще продължи до 15.00ч. Като от дирекцията на природен парк Витоша са ни подсигурили инструменти и допълнително количество иглолистни дръвчета.
Заради ограничения брой фиданки подсигурени за залесяването, а също и заради лимитираната бройката инструменти, призоваваме участниците да предвидят свето участие и да пристигнат своевременно и поетапно на организираното мероприятие. Възможно е поради големия интерес залесяването да приключи по-бързо от предвиденото.

N.B. Местността “Игликини поляни” се намира в посока „Златните мостове“ като на разклона за дендрариума се завива на дясно и се тръгва към хижа „Иглика“. Поляните се намират до хижата. Транспорт за желаещите не е подсигурен. Преходът до “Игликини поляни” е не повече от час и тридесет минути от Бояна или Княжево.




ден 3
(неделя 12.04.2009)

Начало 10.30 – 11.00 ч.
Залесяване с върбички и едногодишни фиданки от космат дъб в Драгоман на блатото и в планината Чепън.

Мястото за събиране тази неделя е офиса на СДП – Балкани в Лозенец на ул. Цанко Церковски 67В, часът е 09.00 – 09.15

Планът за Драгоман включва освен засаждането на фиданки и работа по информационния център, импровизирана акция за почистване на входа на туристическата пътека към блатото, както и пускане на Сива чапла (Ardea cinerea) излекувана в Спасителния Център за диви животни – Стара Загора.

Този път ще има и подсигурен микробус, а също и няколко коли за превоз на участниците. Ако бройката записали участници е над капацитета на колите и микробуса ще има възможност за покриване на пътните разходи, срещу предоставена фактура за бензин, билети за влак или маршрутка. Подсигурена е храна за обяд и достатъчно работа за всички.
Моля всички да желаещи да вземат участие да имат в предвид че местата са ограничени.

N.B.
Начините за достигане до Драгоман са:
 Влак - тръгва от Централна гара в 07.44ч
 Автобус или маршрутно такси - тръгват в 08.15 и 08.30 от гара Север, минават през спирка "Орион" и продължават по бул. "Европа" и от там в гр. Драгоман на жп гарата.
 Превоз с коли (разчита се на организирания транспорт, но ако разполагате и със собствен превоз, моля да споделите с организаторите). Прибирането е по обратния начин.



Важно:

Всички желаещи да вземат участие в мероприятията по засаждане на дръвчета, да бъдат с топли дрехи и обувки, подходящи за работа. За Драгоманското блато ще са ви полезни и ботуши и ръкавици за работа. Моля потвърдете своето участие не по-късно от 11.00ч. петък 10.04.2009



Чакаме ви да се включите в университетите, Витоша и на Драгоманскотo блато в подножието на Чепън планина!

За контакти и допълнителна информация посетете сайтовете:

www.placeforfuture.org

www.wwf.bg

www.mesecnazemiata.blogspot.com

www.forthenature.org



За допълнителна справка:

Георги Стефанов, georgiceie@gmail.com 0889 517 976; 0878 517 976; 0898 89 29 00 за информация относно всички мероприятия.

Константин Иванов, kivanov@wwfdcp.bg 0884 514 636 за информация относно Витоша.

Андрей Ралев, aralev@balkani.org 0889 43 68 45 за информация относно Драгоман.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

вторник, 7 април 2009 г.